Aktuelt

Poly i 2017 - Del 4 seksualitet

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hvordan er det å være poly i Norge i dag? Gjennom en artikkelsamling på 9 artikler skal vi prøve å komme litt under huden på mennesker som er poly. Her kommer ufiltrerte tanker og opplevelser rundt tema som berører ulike deler av det å være poly. Del 4 omhandler noe vi dessverre snakket for lite om i våre relasjoner; Seksualitet. 9 mennesker forteller om hvordan deres livsvalg eller identitet som poly og deres seksualitet henger sammen. Er det slik at det å være poly bare betyr at man bare vil knulle rundt? Er seksualitet viktig i relasjoner? Vi stilte følgende spørsmål:

Er din poly nært knyttet til din seksualitet? Hvorfor/hvorfor ikke? Her er svarene vi fikk

“For meg har det bare alltid føltes naturlig. Jeg har et avslappet og åpent forhold til egen seksualitet og kropp. Når jeg var sammen med en mann savnet jeg en jente, når jeg var sammen med en jente savnet jeg en mann. Det ble liksom ikke komplett. Allerede da jeg var 15 år var jeg kommet ut av skapet som bi og var kjæreste med en jente som jeg var veldig glad i, vi skjulte aldri vår kjærlighet eller hvor tente vi var på hverandre og ble truet med utvisning fra skolen. På samme tidspunkt gikk jeg til eksen min å spurte om han var interessert i å ha oss begge, vi kunne godt tenke oss det men han var dessverre ikke interessert. 2 ganger har jeg delt bort en tidligere kjæreste med andre jenter i en seksuell setting, en gang med en bestevenninne, en gang med en ukjent jente. Jeg har også opplevd at jeg en av mine bestevenninner lånte meg bort til sin partner mens hun lånte hans kompis, hvor vi alle var tilstede i en salgs 4-kant. Jeg anser ikke dette som polyamori for det var det jo heller ikke, snarere ble det en bekreftelse om at jeg er i stand til å dele.”

Ja, absolutt, men ikke utelukkende. Det kan dreie seg om frihet til en ons hvis det skulle falle seg naturlig, en fast elskerinne på egen hånd eller den ultimate drømmen om en triade med min kone og en annen kvinne i et felles samliv med barna og det hele.”

“Ja. Men jeg presiserer ofte at det handler ikke om at jeg MÅ ligge med noen flere, i utgangspunktet. Det handler mer om at jeg føler min seksualitet er min. Min kropp er min. Mine valg er mine. Jeg har nok rammer i samfunnet jeg allerede må forholde meg til; la meg føle omgivelsene. Kjærlighet bør være ubetinget og ikke med eie motiver. Lenge kritiserte jeg begjæret ovenfor sin neste, i et monogamt forhold. Men, så kan man jo kritisere frie/poly/annet for å hige etter å bli begjæret av flere. Så den kritikken, holdt ikke lengre.”

“I teorien, nei. Jeg forsto at jeg var kinky mange, mange år før jeg forsto at jeg var poly. Jeg levde også i mer eller mindre monogame forhold i flere år, og det gikk rimelig greit.

Men i praksis, ja. Fordi jeg kan ikke lenger se for meg å ha en seksuell relasjon til bare en person resten av mitt liv.

Jeg ser altså på det å være poly og det å være kinky som to separate sider av meg, men to sider som begge er så viktige i mitt liv at jeg ikke ville hatt et fullverdig og tilfreds liv uten dem. “

"Som skeiv er vi allerede side satt fra den heteronormative modellen, og derfor burde vår polyidentitet være lettere å akseptere. Dessverre har de skeives kamp i stor grad vært basert på å virke mest mulig lik «de heteronormatives» liv, og poly har i stor grad blitt kastet under bussen. "

“Lever folk i åpne forhold, eller med flere kjærester, fordi de vil ha mest mulig sex? Jeg tror ikke det. Selv har jeg mindre behov for sex enn de fleste andre jeg har møtt. Jeg har vært i monogame forhold hvor det har gått over et år uten at vi hadde sex. Da jeg fikk egen familie, sto ikke sex i høysetet. Men jeg ble fortsatt tiltrukket av andre. Jeg har alltid snakket med kjærestene mine om følelser for andre. Jeg synes bare det er morsomt hvis de forteller meg at de er tiltrukket av andre jenter. Det viser at noe inni dem er i live og fungerer. Da jeg og samboeren valgte å ha et åpent forhold, følte jeg meg mer levende og optimistisk. Og jeg ble faktisk mindre redd for at forholdet til samboeren skulle ta slutt. Hvorfor skal vi gå fra hverandre når vi har frihet til å berike livet med andre intime relasjoner? Det blir ikke mindre kjærlighet og sex jo mer man deler, det blir mer! Jeg liker å høre samboeren fortelle om sin andre intime relasjon. Jeg får innsikt i hvordan en annen kvinne fungerer seksuelt og emosjonelt. Hun har sagt at han kan fortelle alt videre til meg. Det gjør at jeg får en god følelse for henne. Men jeg ønsker ikke å se min samboer ha sex med andre, eller delta selv. Det er ikke der mitt behov ligger. Da vi fikk et åpent forhold, trodde jeg behovet mitt var å treffe en kjekkas jeg kunne ha det gøy med. Så traff jeg en slik, og skjønte at jeg ønsket noe annet. Jeg vil ha ordentlige relasjoner til mennesker som interesserer meg dypt, slik at det blir utviklende for begge. Det hadde jeg da jeg var singel, og det har jeg i et åpent forhold. I monogame forhold stagnerer jeg, både seksuelt og på andre måter. Da blir det lett å bebreide partneren. Jeg har erfart at poly er en bedre løsning. “

“For meg er ikke poly likestilt med det seksuelle. For meg går det på følelser, hvor det seksuelle eventuelt blir en bonus. Jeg har nok kjærlighet til flere enn bare samboeren min og barna mine, og det er kjærligheten jeg setter i første rekke. Det er følelsene som betyr noe. Søken etter den ny-forelskede følelsen, finne noen som gjør at jeg på ny blir forelsket i samboeren min også. Det er den positive bieffekten for oss, vi kommer nærmere hverandre fordi vi må være så åpne, ærlige, støttende og respektfulle mot hverandre.”

“Jeg er trygg på min egen seksualitet, poly for meg er en måte å organisere både sex- og kjærlighetslivet mitt. Åpenhet, frihet og selvrespekt er grunnpilarene mine, og å lære mer om poly har blant annet økt kommunikasjonsferdighetene og evnen min til selvrefleksjon. Jeg har alltid vært god på omsorg for andre, nå har jeg også økt selvstendighet og frihet. Hvem jeg tiltrekkes av kan variere.”

"For min del er det følelsene først, uansett om det handler om poly eller det at jeg er bifil. Seksualiteten er mer som en bonus og kommer lengre ned på listen. Selvfølgelig er det kjekt og ha noen som fyller ut dine fantasier og lyster, i tillegg til alt det andre som er viktig. Men der er det for min del fordel og være poly. Jeg trenger ikke velge."


Neste uke er spørsmålet når forstod du at du var poly?  Send gjerne inn bidrag til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. om du vil bidra.

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2024 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging