Aktuelt

Poly i 2017 - Del 9 poly i Norge 2027

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hvordan er det å være poly i Norge i dag? Gjennom en artikkelserie på 9 artikler skal vi prøve å komme litt under huden på mennesker som er poly. Her kommer ufiltrerte tanker og opplevelser rundt tema som berører ulike deler av det å være poly. I den niende og siste del i serien ser vi fremover. Vi som jobber aktiv for PolyNorge håper alle på en bedre fremtid med plass til relasjonsmangfold i samfunnet vårt. Vi stilte spørsmålet: Hva er dine håp og drømmer for hvordan samfunnet ser på relasjonsmangfold og relasjonsidentitet om 10 år? Vi fikk mange fine svar.

Min Drøm for 2027 er enkel.
Alle i Norge er respektert og akseptert for den de er uansett hvordan de lever i relasjonene sine. Kjærlighet har ikke en begrensning det er opp det den enkelte hvordan de selv ønsker og leve.
Enkelt, et åpent og inkluderende samfunn som ikke har konsekvenser så lenge man ikke skader andre eller seg selv.

“At folk begynner å få forståelse for noe annet en svart hvitt kulturen. Altså singel eller forhold strukturen. idag blir jeg ofte møt med folk, som ikke skjønner at deres ord er innenfor noen termonologier. Folk argumenterer og identifiserer seg med det etablerte uten å kunne reflektere. - Det er faktisk mange som føler seg truffet av min refleksjon rundt forhold. Akuratt som om de føler jeg dømmer deres valg om hvordan de har sine forhold.”

“Jeg håper vi har kommet enda lengre i å akseptere at forhold kan være noe annet enn den typiske mor-far-barn. Jeg håper det er flere polyamorøse familier åpent ute i media, og at media behandler oss med respekt og ikke som "freak show". Jeg håper at PolyNorge er en tydelig stemme i offentlige debatter rundt relasjonsmangfold, samlivsformer, diskrimineringsvern etc.

Jeg håper at mitt barn blir møtt av skole, lærere, med-elever og med-elevenes foreldre med respekt og omtanke, og uten fordømmelse eller forutinntatte holdninger.”

“Selvfølgelig håper jeg at poly-forhold blir en normalitet i omtale, fri for skam og skyld.
Jeg håper også at ekteskap mellom flere blir en mulighet.”

“I 2027 håper jeg at vi er såpass åpne og inkluderende rundt poly og relasjonsmangfold, at man skal kunne gå å holde hender, kysse offentlig, ha en ærlig relasjonsstatus på Facebook, bo med og kunne dra å feire høytider sammen med dem man faktisk er glad i - og oppleve å få aksept for det. Helt ærlig, så tror jeg monogamiet er på vei utfor et stup og jeg tror vi vil se mer og mer åpnehet rundt det å være poly for hvert år som går.”


“Jeg ønsker et generelt mer sex-positivt samfunn, og jeg ønsker at temaet seksualitet er mindre tabu å prate om. Mye menneskelig lidelse kunne vært spart. Poly er en variant av å organisere både sex- og kjærlighetslivet sitt på som skiller seg ut, og kan bringe temaet på banen. Når det er sagt, synes jeg det er litt pussig at poly assosieres med orgier og perversiteter. Så jeg ønsker at folk får med seg hvor mye prating poly innebærer, det er mye kommunikasjon. Poly er like interessant med en antropologisk og sosiologisk perspektiv, ikke kun sexologisk.”

Jeg håper vi kan ha vår egen relasjonsmangfolds-parade med minst like stor oppslutning som pride paraden. Jeg håper jeg kan vise kjærlighet til mine elskede i full offentlighet uten å frykte hets. Jeg håper samfunnet ser på vår livsstil som like naturlig som monogami (jaja det er vel mye å håpe på, men allikevel… ).”

Om 10 år håper jeg det er betydelig mer aksept for å leve poly slik at vi slipper å leve nesten i skjul. Uten sammenligning forøvrig er det lov å håpe at vi blir like akseptert som homofile og lesbiske er i dag. Vi slipper nok aldri unna alle hat-ytringer, men en større sosial aksept og bedre tilrettelegging fra politisk hold hadde vært å foretrekke.”

 

Tusen hjertelig takk til alle som har bidratt til denne fine artikkelserien.

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2024 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging