Aktuelt

Poly i 2017 - Del 7 alle er forskjellig

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hvordan er det å være poly i Norge i dag? Gjennom en artikkelserie på 9 artikler skal vi prøve å komme litt under huden på mennesker som er poly. Her kommer ufiltrerte tanker og opplevelser rundt tema som berører ulike deler av det å være poly. Del 7 fokuserer på mangfoldet. Det er mange måter å være poly på, hvilke er din?  Vi er alle unike individer, og relasjonsmangfold speiler dette i langt større grad enn et samfunn der bare en relasjonsform er akseptert og respektert. Det er mange ulike måter å løse relasjonskabalen på - her er et knippe. 


“Min variant av poly ser på mange måter ut som solo-poly, selv om jeg for tiden har en langvarig relasjon. Jeg bor for meg selv, og tiden og overskuddet mitt disponeres ut i fra hensyn til meg selv, studier, jobb, venner og relasjoner jeg ønsker å pleie.”

“Jeg ser for meg at det optimale for meg hadde vært en triade bestående av en mann og to kvinner. Bifil som jeg er.

“Nå er jeg singel- hvis man skal bruke de vanelige betegnelsene på relasjoner i dagens samfunn. Men jeg har en hånfull gode seksuelle partnere. To av de er nære relasjoner som betyr mye for meg. De to personene, er personer som jeg karaktriserer mer som venner mer enn seksuellepartnere. Jeg vil skape enda nærerer forhold- som kan føre til å bo ilag. Det må sies at jeg mener at det ikke handler om skjønnet på en person, men om sjemi. Nå har jeg mest sansen for gutter, men føler det er opplært. Jo mer sex jeg har hatt med jenter- som kommer fra sjemi - jo mer ser jeg sexsuelt på jenter. De øynene kommer frem. Det er fint å føle. Akkuratt som om øynene for gutter- sluttet å se når jeg var i et monogamt forhold. Fokuset mitt har mye å si.”


“Poly for meg handler om å åpent anerkjenne sine behov, lyster og ønsker. Det handler også om å dele kjærligheten du sitter på, til det punktet hvor du føler at du er komplett følelsesmessig. Det kan være seksuelt, men ikke nødvendigvis.”

“Å være poly er en del av meg, det er noe av det som utgjør hvem jeg er.
Jeg elsker flere på mange måter. og alle er likestilt for meg. det å definere forholdene er ikke noe jeg gjør som sånn. noen linjer har jeg likevel. har min mann som er min stamme, ellers relasjoner utover det. Har en mann som jeg har gitt mitt løfte og stå ved siden av så lenge vi vil og elsker hverandre. det og dele kjærligheten med flere ligger naturlig men vil ikke presse eller kvele andre heller, balansen er viktig.”

Kort oppsummert. Lykkelig, fri, overøsende amorøs, selvsikker, flørtende, heldig som kan leve i partnerskap og være 100% meg selv, en god forelder som lærer barna om åpenhet og toleranse.”

Som poly ser jeg for meg å enten ha en triade med samboeren min og en jente til (da jeg er bi/heterofleksibel), eller at vi har en eller flere kjærester på hver vår kant. “

“I første rekke er Poly for meg det å utfordre den mononormative samlivsmodellen og å ta tilbake friheten for hvordan mitt forhold skal være”

“Jeg hadde et helt vanlig syn på monogami i mange år. Jeg ville ha én kjæreste, og han skulle være helt fantastisk. Helst skulle vi være sammen resten av livet. Så fikk jeg en kjæreste som jeg elsket. Da vi flyttet sammen, oppdaget vi at vi hadde helt ulike vaner. Jeg var ung, og hadde god tid til å finne en som passet bedre. Det ble et svare strev. Ingen matchet meg både intellektuelt, emosjonelt, seksuelt og praktisk. Jeg innså at vår kultur stiller krav til parforhold som er umulige å innfri. Da jeg ville ha barn, måtte jeg velge en god omsorgsperson som jeg samarbeidet godt med. Jeg var ikke forelsket. Jeg pleier å bli forelsket i hyperfølsomme kunstnere og livsfilosofer med rare vaner. De pleier å like meg også, men de vil ikke ha et A4-forhold til meg. Jeg faller for de som vil stille spørsmål ved normene og vrenge sjelen. Det passer ikke alltid i et familieliv. Men det er jo ikke for mye kjærlighet i verden! Hvorfor skal jeg bråstoppe meg selv når jeg blir glad i litt rare folk som inspirerer meg? Kulturen min sier: «Fordi du har en kjæreste fra før.» Jeg spør: «Ja, men hvis det er greit for ham at jeg deler kjærlighet med flere? Han får jo lov å gjøre det samme!» Vår erfaring er at vi blir mer interessante for hverandre når vi får nye erfaringer med nærhet «utenfor huset». Vi slutter å kreve «alt» av hverandre. Vi lever mye bedre med at ikke alle behovene våre matcher. Det føles mye mer naturlig å kunne vise kjærlighet når man føler kjærlighet, enn å skamme seg og tviholde på ideen om monogami.”

“Helt siden begynnelsen av 20 årene har jeg forstått at jeg har kunnet bli glad i flere jenter - og har ønsket å åpne opp forholdene jeg hadde. Monogami har stått så sterkt i det norske samfunn at jeg har møtt mye fordommer. Nå trigges jeg ved tanken om å få min polyfamile. En kvinne og 3-5 menn. Vakkert med kjærlighet også mellom menn og at kvinnen har kjærlighet til alle. Mannlig kjærlighet tiltaler meg mer og mer.”

“Dersom jeg skal bruke merkelapper, så vil jeg si at jeg er en relativt heterofil, kinky, cis-kvinne som lever i en polyamorøs relasjon med to primærpartnere. Dette er altså en "åpen V", der jeg er gift med den ene av dem, og kjæreste med den andre. De to er gode venner, men har ikke en romantisk eller seksuell relasjon med hverandre. Vi er en del av et større poly-nettverk, og jeg har blant annet en paramour i en annen by som jeg kommer godt over ens med.”

“Min poly er ganske hierarkisk, i den forstand at jeg stort sett vil prioritere mine primærpartnere foran eventuelle andre, mindre forpliktende/kortvarige forhold. Samtidig har jeg full frihet til å inngå seksuelle og romatiske relasjoner med andre om jeg ønsker det og føler at jeg har kapasitet. Primærpartnerne mine setter svært få begrensinger på hvordan mine andre eventuelle forhold er utformet eller fungerer, så lenge jeg er åpen og ærlig med dem om hva som foregår.”

"I praksis så ser jeg at det er vanskelig å få tid til mer enn to seriøse forhold samtidig. Jeg har så langt ikke fått det til å fungere med en tredje partner i mer enn noen måneder av gangen. Sporadiske seksuelle møter er gøy, men jeg har i realiteten ikke kapasitet til å ha tre (eller flere) seriøse seksuelle/romantiske forhold på en gang.”

Neste uke kommer del 8 av 9 i artikkelserien. Tema da er "Hva betyr PolyNorge for deg?" Det er ikke for sent å bidra, og vi setter stor pris på tilbakemeldinger. Send noen ord på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og bli med å skrive litt historie. 

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2024 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging