Aktuelt

Poly i 2017 - Del 3 poly og barn

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv
 

Hvordan er det å være poly i Norge i dag? Gjennom en artikkelserie på 9 artikler skal vi prøve å komme litt under huden på mennesker som er poly. Her kommer ufiltrerte tanker og opplevelser rundt tema som berører ulike deler av det å være poly. Del 3 handler om det å være forelder og poly. Mange syns at det å være poly  kan vær greit nok kanskje, men det er noe som kun hører hjemme på soverommet. Noen sier at poly er ok så lenge det ikke er barn involvert. “Hva tenker du om det?” Spurte vi, og her er svarene vi fikk:

 

“Jeg har en mistanke om at det er lettere for omgivelsene å svelge at jeg er poly frem til jeg eventuelt blir mor. Barn medfører store endringer i alles liv, men for en som er poly er jeg dessverre redd for at fordømmelse fra enkelte kretser kan øke merkbart. Nettverk og chosen family kommer til å bli viktig.”

“Vi har 5 barn til sammen. Vi er åpne til dem om dette, og de vet at vi søker en «kone nummer to.» De vet at vi er «annerledes» og at vi bare snakker med de vi føler oss trygge på om dette. Det har ikke vært noe problem. Tenåringene synes vi er rare, men kule. Småbarna (6 og 7) synes det er helt naturlig, og vi lærer dem om dette, så vel som andre alternative livsstiler. De er de mest inkluderende frisinnede barna jeg vet om. Og totalt lykkelige!”

“Jeg tror det kommer veldig ann på hva man gjør det til og hvordan man gjør det i praksis. For barn er stabilitet og trygge, tilgjengelige voksne viktig, dersom det er grunnlaget så tror jeg man kan finne gode løsninger på det meste og samtidig ivareta barns oppvekstbehov og trygg tilknytning.”


"Vi lever i en hverdag hvor mange barn knapt har én person som viser de omsorg. Derfor blir det et ugyldig og ikke minst egoistisk argument å bruke barn som et motargument mot polyfamilier. På lik måte med at skeive familier ikke påvirker barn på en negativ måte, vil ikke en polyfamilie gjøre det heller. Så lenge barn får dekket sine elementære behov som omsorg, respekt og kjærlighet, er det ikke opp til oss å bestemme andres familiestrukturer."

“Jeg tenker at det viktigst er at man holder seg selv stabil som voksen. Samt er snill og omtenksom med alle relasjoner rundt seg. Da vil ikke barnet få skade. Det handler om hvordan man gjør det, ikke nødvendigvis hva man gjør. Jeg er mor<3. Jeg føler ikke på den kritikken i det hele tatt, fordi jeg føler det er rett. Men, nå bor jeg alene med datteren min. Så; om man begynner å bo sammen- blir det jo et større og mer sentralt spørsmål. “

“Har ikke barn selv, men drømmen om å ha barn i et polyforhold er ikke fjernt for meg. Tenker at det er mange fordeler så lenge samarbeidet i forholdet er bra. bare tenk hvor bra det kan være at ha 3 eller 4 omsorgspersoner som hjelper hverandre, tenker det er positivt for både voksne og barn og vokse opp i et kjærlig og inkluderende hjem, uansett hvor mange som er fast i hjemmet. ordtaket: “ det skal en hel landsby til for å oppdra et barn” er mer og mer fast i mine tanker.”

“Jeg er uenig. Jeg antar folk som sier dette, mener at poly primært handler om sex eller om kortvarige, uforpliktende relasjoner. Jeg mener at poly KAN være dette, men at man også kan ha langvarige, forpliktende poly-relasjoner. I slike tilfeller ser jeg ingen grunn til at barn ikke kan kjenne til at man er poly eller kan omgås alle de voksne i en relasjon.. Forutsatt at det er noe alle de voksne som er involvert syns er greit.”

Det er mange forskjellige måter å være poly og foreldre. Jeg og samboeren min har snakket åpent med ungene våre om at mamma har en til kjæreste, som også har en sønn. Vi har to barn sammen, ei jente og en gutt som går i barnehage. Vi har også en datter hver fra tidligere forhold. Kort fortalt tar alle ungene våre det litt forskjellig. Men alt i alt vil jeg si at de tar det veldig fint. De minste ungene er naturlig veldig lite dømmende og kjenner selv til at det går an å ha flere kjærester i barnehagen. Mens den mellomste tenker mer på at de ikke vil at vi skal være annerledes enn alle andre. Og hun eldste synes det er bare helt ok, kanskje til og med litt kult. Det er ingen hemmelighet at vi er åpne og vi kan snakke med de fleste om det. Vi har foreløpig ikke hatt noen som syns at vi har gjort et dårlig valg med å være åpne, mange virker bare veldig nysgjerrige og lurer veldig på om det faktisk går an. Og det har vært en prosess å omstille seg den første tida, det må jeg bare innrømme. Det har blitt mange samtaler hjemme om det mellom meg og samboeren min. Men er sikker på at det blir å gå seg mer til etterhvert. Og ellers har vi et helt vanlig familieliv.  Tror egentlig ikke ungene merker så mye til det.”

Jeg tror ingen barn har det vondt der foreldrene er poly. Hvis man forenkler det litt er det jo en ekstra voksen som er glad i mamma eller pappa (eller begge to), som også er der for barna når det trengs eller ønskes. Som en ekstra god venn for foreldrene, eller som en tante eller onkel. Barna får jo, i likhet med monogame, ikke med seg hva som eventuelt skjer på soverommet.”

“Jeg har vært sammen med ektemannen min i over 12 år (gift i over 5 år), og med kjæresten min i snart 4 år. De er begge mine primærpartnere. Jeg er gravid, og planen er at vi skal oppdra barnet sammen alle tre. Ektemannen min er barnets biologiske far, og vil av praktiske og økonomiske årsaker sannsynligvis ha et større ansvar for barnet (ektemannen min skal for eksempel ha pappaperm). Men kjæresten min vil også være en forelder for det kommende barnet og ha sin del av omsorgsoppgavene.Vi har ikke prøvd dette før og kjenner få andre i samme situasjon, så vi har ikke alle svarene... Men vi satser på at barnet vil ha det minst like bra med tre foreldre, som det ellers ville hatt med to.”

På lørdag 11 novembe 2017 inviterer PolyNorge til vår første familiedag. Her inviteres både store og små til en koselig prat på Deicmanske hovedbibliotek i Oslo kl 13-15. Her er alle velkommen både dem med barn, og alle andre. Neste uke kommer del 4 i serien "Poly i 2017" der tema er et helt annet. Det er på tide å snakke om poly og seksualitet.


Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2024 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging