Aktuelt

Poly i 2017 - Del 2 Identitet eller livsvalg

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Hvordan er det å være poly i Norge i dag? Gjennom en artikkelserie på 9 artikler skal vi prøve å komme litt under huden på mennesker som er poly. Her kommer ufiltrerte tanker og opplevelser rundt tema som berører ulike deler av det å være poly. I del 2 setter vi fokus på hva det vil si å være poly . For noen er det å være poly en del av identiteten, noe som gjennomsyrer deres liv, for andre en valgt livsstil. “Hvem er du?” og “Hva er du?” har alltid vært spørsmål som har engasjert oss mennesker. Er det å være poly en del av identiteten til mennesker, eller er det mer valg man tar.  I denne artikkelen forteller 10 mennesker fra ulik bakgrunn og på ulikt sted i livet svart på spørsmålet hva er poly for deg? Er det å være poly for deg en del av den du er, eller noe du velger å gjøre?


Identitet eller livsvalg

“For meg er det å være poly like mye en del av min identitet som kjønn og legning. Det styrer mye av hvordan jeg virker, ser verden og forholder meg til andre mennesker.”

“Jeg er er bifil og har vært i et forhold til en jente tidligere, men er i dag gift med en mann og lever i et monogamt forhold og har et barn.   Samtidig har jeg innsett at jeg undertrykker  deler av meg som gjør at jeg føler meg mindre hel og levende som menneske. Jeg tror selv at jeg er poly og synes det virker ganske logisk. I det siste har jeg prøvd å tillate meg selv å lette på sløret å kjenne på hva jeg har undertrykt så lenge. Jeg har tatt opp temaet med mannen min og vi er nå i en prosess med å finne ut av veien videre. “

“For meg er jeg poly, det er ikke et valg jeg har tatt, det er en del av den jeg er. Det at
jeg lever poly er et valg jeg har tatt fordi jeg vil være meg selv 100 prosent.”

“Det startet som et tankeeksperiment. Hva er lojalitet for meg? Hva er kjærlighet? Hva trenger jeg for å være sikker på at noen er glad i meg, eller elsker meg? Jo mer jeg grubla jo klarere ble det: Jeg trenger ikke eksklusiv tilgang på kjønnsorganene og følelsene til en person for å være trygg på hva de føler for meg. Med tiden har jeg skjønt omverdenen identifiserer meg ut i fra det.”


“Jeg sammenligner det å være poly, med det å være bifil. Det er en viktig del av meg, selv om jeg i perioder kan velge å ikke leve det ut.”

“Poly er for meg både en identitet og et livsstilsvalg. Jeg har alltid følt det har vært noe feil med meg siden jeg lett forelsker meg i andre enn den jeg er sammen med, samtidig kunne jeg sikkert klart å leve monogamt hvis jeg hadde bestemt meg for det. Heldigvis er vi begge poly så vi kan leve ut identiteten vår begge to.”

“Mitt forhold til relasjoner/sex/folk er filosofi basert. Jeg kan leve i rammene- monogamt- men teker at det ikke er det beste livet. Jeg vil bestemme over meg selv, derav min seksualitet. Jeg var monogam i to år sammenhengen, og jeg følte meg ikke fri til å føle omgivelsene min rundt meg.”

“For meg er det et valg å ha et åpent forhold. Jeg ser på det som et stadium av min egen utvikling. Kanskje er det også et stadium av samfunnets utvikling. Jeg tror det blir mer vanlig å velge poly i fremtiden. Noen føler at de ER poly og alltid har vært det. Det vil si, at de har vært forelsket i flere personer samtidig. Jeg vet nesten ikke hva forelskelse er. Før ble jeg sjelden betatt av noen. Når det skjedde, hang meg skrekkelig opp i én person. Jeg tenkte at jeg endelig hadde funnet den rette. Og det selv om han ikke var interessert! Nå tenker jeg at følelser er noe jeg kan få for mange. Det handler mye om hvordan jeg kommuniserer med dem. I et miljø hvor det er greit å vise sårbarhet, er det lettere å føle kjærlighet. Når man kan tillate seg å føle kjærlighet for flere, blir det lettere å åpne seg og vise sårbarhet. Jeg blir ikke så avhengig av at «den rette» personen gir meg «den rette» responsen. I et miljø hvor andre er poly, blir det mye lettere for meg å si hva jeg føler. Jeg føler ikke at jeg legger et press på den jeg er interessert i. Jeg føler ikke at jeg ber ham om å se på meg som Den Eneste. Jeg vil ikke være Den Eneste for noen, det høres fryktelig slitsomt ut! Jeg er jo ikke feilfri, og det er ingen andre heller. Når jeg velger en poly-livsstil betyr det bare at jeg har et reflektert forhold til ideen om monogami. Jeg velger bort en idé som bare føles som et unødvendig hinder for kjærlighet.”

“Det er en del av hvem jeg er. Jeg ville vært poly selv om jeg var singel og ikke seksuelt- eller romantisk aktiv akkurat da.”

"Begge deler. Kjærlighet bør ikke begrense, men frigjøre og motivere. Jeg lever i et poly ekteskap, og samboerskap på 9. året. Vi opplever at friheten knytter oss sterkere sammen."

Neste uke er tema noe som for mange er det mest kontroversielle i polyrelasjoner. Tema er poly og barn. Mange utenforstående påstår at det å bringe barn inn i en polyrelasjon er egoistisk og galt. Hvordan tenker mennesker som er poly om det? Ønsker du å bidra med tanker , så er det mulig å bidra helt frem til mandag 6 nov. Send inn til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Om PolyNorge

PolyNorge er en interesseorganisasjon som har fokus på relasjonsmangfold i det norske samfunnet. Vi lever i et svært normstyrt samfunn med streng sosial kontroll. Det norske samfunnet er pr i dag svært mono-normativt. Mennesker som føler de ikke passer inn i forventningene om hvordan kjærlighetsliv og relasjoner bør se ut, føler seg ofte fremmedgjort. Foreningen ble opprettet for å gi nettopp disse individene en stemme, et trygt miljø og for å jobbe for et varmere og mer inkluderende samfunn.

©2024 PolyNorge

Søk

Medlemsinnlogging